Nutella z fasolowym charakterem

Czerwona fasola- gwiazda mojego przepisu jest strączkiem podbijającym serca wielu smakoszy dań praktycznie każdej kuchni. Swoich fanów posiada przede wszystkim w Ameryce Południowej. Stanowi symbol kuchni meksykańskiej, której mieszkańcy robią z niej praktycznie wszystko. W takim razie, czemuż by nie stworzyć z niej czekoladowego kremu?

CZEKOLADOWA PASTA NA KANAPKI Z FASOLI
Składniki:
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 3 kopiaste łyżki słodzidła. np. erytrolu, lub ksylitolu ( w zasadzie to do smaku :D )
  • opcjonalnie kilka kropel aromatu z orzechów laskowych (swój kupiłam tu ) LUB miarka odżywki o podobnym smaku, wówczas uzyskasz krem proteinowy ;)
  • 4 łyżki mleka
Fasolę przepłucz na sitku (musisz się jak najbardziej pozbyć strączkowego smaku). Przerzuć do blendera. Podgrzej mleko ze słodzikiem, (aromatem) i kakaem. Doprowadź do wrzenia i odstaw do delikatnego przestudzenia. Fasolę wstępnie zblenduj, dodaj masę kakaową, (odżywkę) i zetrzyj w blenderze na jak najbardziej gładką masę, pomagając sobie łyżką. Przełóż do słoiczka; trzymaj krem w lodówce. Idealnie nadaje się do smarowania chleba lub jedzenia łyżką :)

PORADA DLA CZKOCHOLIKÓW
Dodałam do kremu tak dużo kakao, aby zabić jego fasolowy posmak. Jeśli o nie chodzi, możesz sypać, ile Twoja dusza zapragnie, tylko pamiętaj o wyrównaniu smaku słodzikiem!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Babeczki waniliowe z CIECIERZYCY

Odchudzone kurczę mielone, z cukinią pieczone

Wegańskie tofulpeciki z czosnkiem