Nutella z fasolowym charakterem
Czerwona fasola- gwiazda mojego przepisu jest strączkiem podbijającym serca wielu smakoszy dań praktycznie każdej kuchni. Swoich fanów posiada przede wszystkim w Ameryce Południowej. Stanowi symbol kuchni meksykańskiej, której mieszkańcy robią z niej praktycznie wszystko. W takim razie, czemuż by nie stworzyć z niej czekoladowego kremu?
CZEKOLADOWA PASTA NA KANAPKI Z FASOLI
Składniki:
- Puszka czerwonej fasoli
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 3 kopiaste łyżki słodzidła. np. erytrolu, lub ksylitolu ( w zasadzie to do smaku :D )
- opcjonalnie kilka kropel aromatu z orzechów laskowych (swój kupiłam tu ) LUB miarka odżywki o podobnym smaku, wówczas uzyskasz krem proteinowy ;)
- 4 łyżki mleka
Fasolę przepłucz na sitku (musisz się jak najbardziej pozbyć strączkowego smaku). Przerzuć do blendera. Podgrzej mleko ze słodzikiem, (aromatem) i kakaem. Doprowadź do wrzenia i odstaw do delikatnego przestudzenia. Fasolę wstępnie zblenduj, dodaj masę kakaową, (odżywkę) i zetrzyj w blenderze na jak najbardziej gładką masę, pomagając sobie łyżką. Przełóż do słoiczka; trzymaj krem w lodówce. Idealnie nadaje się do smarowania chleba lub jedzenia łyżką :)
PORADA DLA CZKOCHOLIKÓW
Dodałam do kremu tak dużo kakao, aby zabić jego fasolowy posmak. Jeśli o nie chodzi, możesz sypać, ile Twoja dusza zapragnie, tylko pamiętaj o wyrównaniu smaku słodzikiem!
Komentarze
Prześlij komentarz