Sernik w tropikach All Inclusive
Wakacje się kończą, a Ty z
utęsknieniem wyczekujesz już następnych? Dzisiejszą propozycję kieruję do anonimowych,
nałogowych wczasowiczów lubujących się w stacjonowaniu w ciepłych krajach oraz
marzycieli śniących o beztroskich, gorących wakacjach pod palmą.
PROTEINOWY SERNIK TRZYWARSTWOWY
Składniki na dużą tortownicę:
- 5 kostek chudego twarogu
- 1 spore mango
- 3 gałązki świeżej mięty
- 10 łyżek dowolnego słodzidła sypkiego
- Sok wyciśnięty z jednej limonki lub z połowy cytryny
- 7 łyżek żelatyny wieprzowej lub agar-agar
- Puszka śmietanki kokosowej ( kupiłam w Lidlu, wersja light)
- 6 łyżek mleka
Przepis dość skomplikowany i czasochłonny,
lecz gwarantuję, iż efekt końcowy zrekompensuje trud, jaki włożyłeś w wykonanie
tego orzeźwiającego cudeńka J
Zacznij od podzielenia składników,
następująco:
WARSTWA MIĘTOWA: półtora kostki twarogu, 3 gałązki świeżej
mięty, 2 łyżki żelatyny, Sok z limonki, 4 łyżki słodzika, 3 łyżki mleka
WARSTWA MANGO: półtora kostki twarogu, 1 mango, 2 łyżki
żelatyny, 3 łyżki słodzika, 3 łyżki mleka
WARSTWA KOKOSOWA: 2 kostki
twarogu, puszka śmietanki, 3 łyżki żelatyny, 4 łyżki słodzika
Przystąpiwszy do pracy, musisz
wiedzieć, że łatwiej Ci będzie robić każdą warstwę po kolei, wówczas będziesz
mieć pewność, iż proporcjonalność składników jest zachowana.
Zaczniemy od warstwy miętowej.
Podgrzej mleko ze słodzikiem. Wrzuć twaróg do blendera, wstępnie zblenduj. Wlej
rozpuszczony słodzik do twarogu i zblenduj na gładką masę, dodaj sok z limonki
oraz miętę i blenduj, aż do jej całkowitego rozdrobnienia. Rozpuść
żelatynę w małej ilości wrządku, dodaj
do mieszanki i jeszcze raz wszystko dokładnie zblenduj. Wylej masę na wyłożoną
pergaminem tortownicę i schowaj do lodówki.
Na warstwę z mango podgrzej mleko
ze słodzikiem. Wrzuć mango do blendera, zblenduj na mus. Następnie dodawaj
partiami twaróg. Wlej rozpuszczony słodzik do twarogu i zblenduj na gładką masę.
Rozpuść żelatynę w małej ilości wrządku,
dodaj do mieszanki i jeszcze raz wszystko dokładnie zblenduj. Wyjmij z lodówki
tortownicę i wylej masę do niej masę. (Nie martw się, masy się nie zmieszają ).
Schowaj z powrotem do lodówki.
Na warstwę kokosową pójdzie cała
zawartość śmietanki. Wrzuć do blendera twaróg. Oddziel białą część śmietanki od
płynnej i dodaj do twarogu. Wstępnie zblenduj. Płynną część śmietanki przelej
do rondelka i rozpuść w niej słodzik, a następnie dodaj do masy serowej.
Zblenduj na gładką masę. Rozpuść żelatynę
w małej ilości wrzątku, dodaj do mieszanki i jeszcze raz wszystko
dokładnie zblenduj. Ostatnia warstwa będzie najbardziej płynna, więc wylej ją
na pozostałe warstwy w tortownicy. Schowaj sernik do lodówki aż do stężenia
masy.
Twój wakacyjny serniczek jest już
gotowy. Teraz wystarczy tylko wystawić leżak i rozkoszować się swoimi prywatnymi wakacjami pod palmą.
Smacznego J

Uwielbiam serniki, a ten prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsmakowita egzotyka:) połasiłabym się na kawałek albo i dwa takiego sernika:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! Ciekawe czy wyszedłby mi z tofu zamiast twarogu... Ja jeszcze cieszę się tymi wakacjami, więc nie myślę o następnych :D
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak pozytywny odzew :D Jestem na 98% pewna, że w wersji tofurnikowej byłoby również w miarę jadalnie, jednak nie gwarantuję, iż warstwa kokosowa będzie tak samo leciutka i puszysta, jak w serniczku twarogowym :)
OdpowiedzUsuń