Witaj!
Drogi przyszły czytelniku!
Jestem zagorzałą fanką
odchudzonych eksperymentów kulinarnych, jak i aktywną działaczką propagującą
zdrowy styl życia wśród znajomych :) Jako, że od pewnego czasu zaobserwowałam znaczy wzrost zasięgu wydobywających
się ze mnie fit oddziaływań, postanowiłam podzielić się ze światem wytworami
mojej bujnej wyobraźni.
Na blogu znajdziesz przepisy
mojego autorstwa lub diametralnie, bądź w pewnym stopniu przeze mnie
zmodyfikowane. Dania przeze mnie stworzone reprezentują głównie okrojoną z
niezdrowych składników alternatywę klasycznych reprezentantów kuchni polskiej,
jak i zagranicznej. Zapraszam :)
Na pierwszy ogień pójdzie deser
dla miłośników serków homogenizowanych! Banał wśród banałów, a smakuje niemal
identycznie, co popularny dawniej Seruś :) Przepis jest uniwersalny; to od Ciebie zależy jaki smak będzie mieć Twoja
bogata w białko przekąska. Jedyne, czym musisz dysponować to blender (
najlepiej kielichowy) i… chęci ;)
WYSOKOPROTEINOWY SEREK Z CHUDEGO
TWAROGU
Składniki na dwie porcje:
- Kostka twarogu chudego ( najlepiej klinek, mniej kremowy)
- 2 łyżki dowolnego mleka
- Słodzidło ( w moim przypadku erytrytol) 3 łyżki*
- Dodatek smakowy, np. 1 łyżka kakao/ karobu, garść świeżych lub mrożonych malin/ truskawek/ brzoskwiń/ jagód, ekstrakt z wanilii lub miąższ z laski wanilii itp.
Wrzuć do blendera twaróg,
wstępnie go rozdrabniając. Podgrzej mleko ze słodzikiem- i w tym momencie,
jeśli robisz serek o smaku czekoladowym, dodajesz także kakao, w innym
przypadku pomijasz daną czynność. Doprowadź mieszankę do wrzenia. Odczekaj 5
minut, aby przyrządzone mleko odrobinę przestygło. Następnie dodaj je do
blendera z twarogiem i zacznij blendować. Ułatwienie tej czynności umożliwia
pomaganie sobie łyżką. Masa powinna przyjąć konsystencję gładką, bez grudek.
Jeżeli smak Twojego serka wymaga dodania innych składników niż kakao zrób to
właśnie teraz, włącz ponownie blender i mieszaj do otrzymania pożądanej
konsystencji. Utworzona masa może być teraz odrobinę rzadka. Jeśli przeszkadza
Ci to w konsumpcji, przelej ja do dowolnego naczynia i odstaw do lodówki na 2
godziny. Smacznego!
*Należy pamiętać iż poziom
słodkości każdego słodzika jest inny. Popularny substytut cukru, jakim jest
erytrytol zawiera 70% słodkości cukru, zaś ksylitol- 75%, co odpowiada około dwóm
łyżkom w danym przepisie.
MAKRO
NA PORCJĘ (SEREK CZEKOLADOWY)
kcal
|
B
|
T
|
W
|
170
|
31,5
|
2
|
6
|
Komentarze
Prześlij komentarz