Fit pizza dyniowa z patelni

Jakiś czas temu społeczność internetowa odkryła pizzę z patelni. Ja w tym czasie odkryłam mąkę z dyni. Postanowiłam więc w jakiś sposób połączyć te dwa odkrycia i opracowałam przepis na idealną pizzę z dyni :) Bo cóż mają począć nieszczęśni miłośnicy diety low- carb, widząc na Instagramie coraz to nowe pomysły fit- inspiratorów?

Mąka z dyni, a właściwie z jej odtłuszczonych pestek stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej mąki pozyskiwanej ze zbóż. Jest superbogata w białko (zawiera go aż 50g/ 100g produktu) i superuboga w węglowodany (około 14g/100g). Dodatkowo pestki dyni zawierają ogromne ilości witamin (A, B1, B2, B6, C, D, E) oraz minerałów. O błonniku nie wspomnę ;)

Mąkę zawsze kupuję na Allegro za około 7 zł za pół kilo ;)

PIZZA Z PATELNI NA MĄCE DYNIOWEJ
Składniki na dużą patelnię:

Ciasto:
  • 80g mąki z dyni
  • odrobina proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody
Dodatki:
  • Sos pomidorowy, na przykład z tego przepisu
  • Dowolne, ulubione warzywa, np. pomidory, papryka, kukurydza, pieczarki, szpinak
  • ser mozarella
  • (dla mięsożerców) kurczak/ szynka/ salami/ bekon
  • olej koksowy do smażenia
Ciasto zagnieć ze wszystkich podanych składników, rozwałkuj na bardzo cienki placek i posmaruj go sosem pomidorowym. Na patelni rozgrzej olej i ostrożnie przełóż na nią ciasto (postaraj się nie przerwać ciągłości ciasta :D ). Pokrojone wcześniej na plasterki dodatki rozłóż na cieście w miarę równomiernie. Smaż pod przykryciem przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego