Przeurocze fit ciasteczka z kremem

...A w zasadzie rolada po recyklingu :(
Dzięki niudanemu spodowi, ten jeżynowy deserek stał się jeszcze bardziej uroczy :)
Mój nowy, przypadkowy wymysł to proteinowe ciasteczka low- carb z kremem na kruchym (nie wiem dlaczego!). Są super leciutkie, a do tego posiadają nieopisany urok, dzięki jeżynce, która dodatkowo przełamuje przesadną słodycz twargou ;)


CIASTECZKA PROTEINOWE Z KREMEM
Składniki na ok. 30 ciastek
(nie sfotografowana część znajduje się aktualnie w moim brzuszku :D )

  • 2 kostki chudego twarogu
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 4 łyżki dowolnego słodzidła
  • 4 białka jaja
  • 2 żółtka
  • około 30 jeżyn
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 3 łyżki dowolnego mleka
Zacznij od kremu twarogowego, bo będzie musiał jeszcze później trochę odpocząć. Jeżeli jesteś stałym czytelnikiem mojego bloga, postępuj z twarogiem tak, jak w każdym słodkim przepisie; mianowicie: rozpuść słodzik w mleku, wlej je do blendera z twarogiem i zblenduj na gładką masę. Zostaw krem do delikatnego zgęstnienia.
Przygotuj bardzo szeroką blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia, który nasmarujesz potem olejem kokosowym. Nastaw piekarnik do 180 stopni, niech się wygrzewa ;)
Spód ciasteczek nie będzie słodzony. Ubij białka na sztywno i dodawaj pomału, kolejno: żółtka, słodzik, sodę i siemię lniane. Gotową masę rozprowadź równomiernie na blaszce, wstaw do piekarnika i piecz dokładnie 12 minut.
Na upieczony i wystudzony spód wyłóż równo twaróg, pokrój na kwadraciki i przyozdób każdy jedną jeżynką. Postaraj się nie zjeść od razu połowy, tak jak ja :)
Smacznego :D




Moje przeurocze cudeńka biorą udział w akcji "Jeżynobranie 2017" :)

Komentarze

  1. Wyglądają cudnie i takie w sam raz na raz do schrupania ;) Dziękuję za udział w mojej akcji kulinarnej Jeżynobranie 2017. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Odchudzone kurczę mielone, z cukinią pieczone

Wegańskie tofulpeciki z czosnkiem

Pralinka, która schudła...