Czasem można sobie pozwolić na odrobinę przesłodkich jabłuszek :) A jak już się coś robi, to robi się Z GŁOWĄ. Moja głowa wymyśliła najlepszy jak dotąd przepis na proteinowy jabłecznik BEZ MĄKI :) BIAŁKOWY JABŁECZNIK Składniki na dużą blachę : 4 spore jabłka 5 miarek odżywki białkowej (u mnie szarlotkowej, ale może być też wanilia) 4 białka jaja 2 żółtka 4 łyżki siemienia lnianego mielonego Szczypta sody oczyszczonej Pół szklanki dowolnego słodzidła Łyżeczka cynamonu Zacznij od ubicia białek na sztywno. Dodawaj po kolei żółtka, słodzik, porcjami odżywkę, sodę, cynamon i siemię. Przelej masę do tortownicy (lub blaszki) wyłożonej papierem do pieczenia i wsyp pokrojone w kostkę jabłka. Wszystko wymieszaj łyżką i piecz w temperaturze 180 stopni przez około półtora godziny. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz