Sernik w tropikach All Inclusive

Wakacje się kończą, a Ty z utęsknieniem wyczekujesz już następnych? Dzisiejszą propozycję kieruję do anonimowych, nałogowych wczasowiczów lubujących się w stacjonowaniu w ciepłych krajach oraz marzycieli śniących o beztroskich, gorących wakacjach pod palmą.

PROTEINOWY SERNIK TRZYWARSTWOWY
Składniki na dużą tortownicę:
  • 5 kostek chudego twarogu
  • 1 spore mango
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 10 łyżek dowolnego słodzidła sypkiego
  • Sok wyciśnięty z jednej limonki lub z połowy cytryny
  • 7 łyżek żelatyny wieprzowej lub agar-agar
  • Puszka śmietanki kokosowej ( kupiłam w Lidlu, wersja light)
  • 6 łyżek mleka

Przepis dość skomplikowany i czasochłonny, lecz gwarantuję, iż efekt końcowy zrekompensuje trud, jaki włożyłeś w wykonanie tego orzeźwiającego cudeńka J

Zacznij od podzielenia składników, następująco:
WARSTWA MIĘTOWA:  półtora kostki twarogu, 3 gałązki świeżej mięty, 2 łyżki żelatyny, Sok z limonki, 4 łyżki słodzika, 3 łyżki mleka
WARSTWA MANGO:  półtora kostki twarogu, 1 mango, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki słodzika, 3 łyżki mleka
WARSTWA KOKOSOWA: 2 kostki twarogu, puszka śmietanki, 3 łyżki żelatyny, 4 łyżki słodzika

Przystąpiwszy do pracy, musisz wiedzieć, że łatwiej Ci będzie robić każdą warstwę po kolei, wówczas będziesz mieć pewność, iż proporcjonalność składników jest zachowana.

Zaczniemy od warstwy miętowej. Podgrzej mleko ze słodzikiem. Wrzuć twaróg do blendera, wstępnie zblenduj. Wlej rozpuszczony słodzik do twarogu i zblenduj na gładką masę, dodaj sok z limonki oraz miętę i blenduj, aż do jej całkowitego rozdrobnienia. Rozpuść żelatynę  w małej ilości wrządku, dodaj do mieszanki i jeszcze raz wszystko dokładnie zblenduj. Wylej masę na wyłożoną pergaminem tortownicę i schowaj do lodówki.

Na warstwę z mango podgrzej mleko ze słodzikiem. Wrzuć mango do blendera, zblenduj na mus. Następnie dodawaj partiami twaróg. Wlej rozpuszczony słodzik do twarogu i zblenduj na gładką masę. Rozpuść żelatynę  w małej ilości wrządku, dodaj do mieszanki i jeszcze raz wszystko dokładnie zblenduj. Wyjmij z lodówki tortownicę i wylej masę do niej masę. (Nie martw się, masy się nie zmieszają ). Schowaj z powrotem do lodówki.

Na warstwę kokosową pójdzie cała zawartość śmietanki. Wrzuć do blendera twaróg. Oddziel białą część śmietanki od płynnej i dodaj do twarogu. Wstępnie zblenduj. Płynną część śmietanki przelej do rondelka i rozpuść w niej słodzik, a następnie dodaj do masy serowej. Zblenduj na gładką masę. Rozpuść żelatynę  w małej ilości wrzątku, dodaj do mieszanki i jeszcze raz wszystko dokładnie zblenduj. Ostatnia warstwa będzie najbardziej płynna, więc wylej ją na pozostałe warstwy w tortownicy. Schowaj sernik do lodówki aż do stężenia masy.

Twój wakacyjny serniczek jest już gotowy. Teraz wystarczy tylko wystawić leżak i rozkoszować się swoimi prywatnymi wakacjami pod palmą. Smacznego J


Przepis zgłosiłam do akcji letnie ochłodzenie.

Letnie ochłodzenie

Komentarze

  1. Uwielbiam serniki, a ten prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowita egzotyka:) połasiłabym się na kawałek albo i dwa takiego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis! Ciekawe czy wyszedłby mi z tofu zamiast twarogu... Ja jeszcze cieszę się tymi wakacjami, więc nie myślę o następnych :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za tak pozytywny odzew :D Jestem na 98% pewna, że w wersji tofurnikowej byłoby również w miarę jadalnie, jednak nie gwarantuję, iż warstwa kokosowa będzie tak samo leciutka i puszysta, jak w serniczku twarogowym :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego