Fit Shrekowe Kotleciki

Kolor moich cudeniek jest obłędy!
Tak samo jak ich smak 😉
Przygotowanie, jak ich konsumowanie to dobry sposób na przeżycie dzisiejszych uciążliwych wichur. A nawet jeśli zjesz ich odrobinę za dużo, nie martw się. Przynajmniej będziesz mieć pewność, że Cię wiatr nie porwie 💪

WEGE KOTLETY Z GROSZKU
Składniki :
- puszka groszku konserwowego
- 3 łyżki lnu mielonego
- 400g kalafiora / brokuła / cukinii (w zależności od preferencji smakowych oraz humoru 😉)
- ulubione przyprawy (najlepiej sprawdzą się mieszanki ziół; nie polecam osobiście curry czy innych bliżej nie zidentyfikowanych wynalazków)
- pół cebuli lub pęczek szczypiorku
- szklanka wrzątku

Zacznij od wymieszane lnu z wrzątkiem. Ma powstać kisielowata konsystencja. Następnie zblenduj go z ugotowanym wcześniej brokułem / kalafiorem lub surową cukinią. Groszek odsącz z zalewy i przerzuć do blendera. Dodaj przyprawy i cebulkę / szczypiorek. Zblenduj wszystko na jednolitą masę (zostawiłam kilka niezblendowanych ziarenek groszku, aby nadać kotlecikom zadziornego charakteru 😉). Nabieraj masę łyżką, uformuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Smacznego! 😁


Komentarze

  1. Można prosić o jakąś propozycje/ przykład doboru przypraw.
    Jak się jest kompletnym laikiem, to ciężko coś wybrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim osobistym faworytem jest połączenie bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu. Możesz dodać też duużo czosnku (jeśli lubisz). Taka mieszanka z powodzeniem zastępuje sól :)
      Mam nadzieję, że pomogłam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego