Fit pizza dyniowa z patelni
Jakiś czas temu społeczność internetowa odkryła pizzę z patelni. Ja w tym czasie odkryłam mąkę z dyni. Postanowiłam więc w jakiś sposób połączyć te dwa odkrycia i opracowałam przepis na idealną pizzę z dyni :) Bo cóż mają począć nieszczęśni miłośnicy diety low- carb, widząc na Instagramie coraz to nowe pomysły fit- inspiratorów?
Mąka z dyni, a właściwie z jej odtłuszczonych pestek stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej mąki pozyskiwanej ze zbóż. Jest superbogata w białko (zawiera go aż 50g/ 100g produktu) i superuboga w węglowodany (około 14g/100g). Dodatkowo pestki dyni zawierają ogromne ilości witamin (A, B1,
B2, B6, C, D, E) oraz minerałów. O błonniku nie wspomnę ;)
Mąkę zawsze kupuję na Allegro za około 7 zł za pół kilo ;)
PIZZA Z PATELNI NA MĄCE DYNIOWEJ
Składniki na dużą patelnię:
Ciasto:
- 80g mąki z dyni
- odrobina proszku do pieczenia
- pół szklanki wody
Dodatki:
- Sos pomidorowy, na przykład z tego przepisu
- Dowolne, ulubione warzywa, np. pomidory, papryka, kukurydza, pieczarki, szpinak
- ser mozarella
- (dla mięsożerców) kurczak/ szynka/ salami/ bekon
- olej koksowy do smażenia
Ciasto zagnieć ze wszystkich podanych składników, rozwałkuj na bardzo cienki placek i posmaruj go sosem pomidorowym. Na patelni rozgrzej olej i ostrożnie przełóż na nią ciasto (postaraj się nie przerwać ciągłości ciasta :D ). Pokrojone wcześniej na plasterki dodatki rozłóż na cieście w miarę równomiernie. Smaż pod przykryciem przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz