Globalizacja kulturowa na patelni

Kiedy kupisz dwa kilo pomidorów i za Chiny nie będziesz mieć pojęcia, co z nimi zrobić, zrób coś kreatywnego! Shakshuka- moja ulubiona potrawa śniadaniowa, aczkolwiek trochę wymagająca; dla niewtajemniczonych: głównym problemem są jajka, a właściwie ich stopień ścięcia. Według mnie, jest to jedno z dań pobudzających wyobraźnię, gdyż (chyba ) nie ma na nią jednego, sztampowego przepisu. Moja propozycja na dziś to mozaika kulturowa ;)

SHAKSHUKA ITALIANA
Składniki:
  • 4 średniej wielkości pomidory (mogą być ze skórką)
  • pół cebuli czerwonej
  • ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • Olej kokosowy do smażenia
  • 2 lub 3 jajka (ile dasz radę :D )
Dodatkowo do smaku:
  • Sól
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Rozmaryn
  • Bazylia
Na rozgrzany olej dodaj kolejno: posiekaną drobno cebulkę, pokrojone na niezbyt małe kawałki pomidory, pokrojoną drobno paprykę. Smaż na bardzo małym ogniu, bez przykrycia (woda musi się zredukować). Kiedy to już nastąpi, dodaj czosnek (tak, praktycznie na samym końcu)* i przetrzymaj na ogniu jeszcze około 5 minut. Po upływie tego czasu przystąp do przyprawiania, jedynie dodaj tylko zioła i kurkumę. Następnie zrób w masie wgłębienia i wbij jajka. Musisz teraz przykryć patelnię jajka się wówczas szybciej zetną. Niestety musisz sam dopilnować jajek, pamiętaj, że żółtka muszą pozostać płynne. Twoja shakshuka jest już prawie gotowa, ostatnia rzecz, jaką musisz zrobić to ostrożnie przełożyć ją na talerz, posypać solą i pieprzem (tę czynność radzę wykonać tylko na samych jajkach, duża ilość pomidorów sprawia, że warzywa same w sobie będą bardziej słone, a poza tym to wszystko się wymiesza )
Jeżeli nie udało Ci się dopilnować jajek, głowa do góry :)

*Czosnek dodaj na samym końcu po to, żeby jego smak był wyczuwalny. Jeżeli nie lubisz jego smaku, po prostu go nie dodawaj ;)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego