Pralinka, która schudła...

mimo, że nie była taka fit...
Da się? Da!
A tak serio to chciałabym Ci przedstawić przepis na odchudzoną wesję rozpływających się w ustach pralinek, które, co prawa zostały w dużym stopniu odchudzone (i odcukrzone :D ), lecz proszę Cię, nie rzucaj się na nie z wilczym apetytem. To wciąż czekolada ;)
Istnieje wiele teorii na temat miazgi kakaowej zawarej w czekoladzie. Udowodniono, iż zawiera sporą ilość żelaza, magnezu; dodaje energii, poprawia koncentrację, działa zbawiennie na Twój układ krwionośny, ALE zawiera dużo tłuszczy, co wykwintnemu koneserowi masowego spożycia czekolady odłoży się w BOCZKACH...
Apeluję więc do Ciebie, drogi Czytelniku.
Wszystko jest dozwolone, lecz z umiarem :)

ODCHUDZONE PRALINKI CZEKOLADOWE
Składniki:

  • Tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 95%-99%) możesz ją kupić tu
  • opakowanie odtłuszczonego mleka w proszku np. Gostyńskiego lub jakiegoś innego mleka w proszku roślinnego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • słodzidło do smaku
Zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Ta czynność będzie trwać dość długo, więc
w trakcie zblenduj całe opakowanie mleka z wrządkiem. W tym czasie dosypuj słodzik do momentu, aż będzie Ci za słodko w buzi :) Powinieneś uzyskać masę o konsystencji mleka zagęszczonego lub kajmaku. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj ją do masy mlecznej i zblenduj, pomagając sobie łyżką, aż będzie jednolita. Musisz tę czynność zrobić szybko, bo czekolada zastyga! 
Nastęnie wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym delikatnie tłuszczem. Swoje czekoladki wyrównaj, pokrój na mniejsze części.
Odstaw do schłodzenia i pamiętaj, nie zjedz wszystkiego na raz :) 
Smacznego :D

P.S.
Twoja pralinka nie będzie mieć konsystencji twardej czekolady, będzie nieco bardziej miękka.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego