Podróże małe i duże… Hiszpańska tortilla z batatów

Ojalá viviera en un mundo de tortillas
para ser el punto de sal
que tanto cuesta acertar.

Danie hiszpańskiej kuchni bardzo przypadło mi do gustu w wersji oryginalnej, jednak iberyjskie przysmaki obfitują w dużą ilość tłuszczu i cukru. Aby powrócić wspomnieniami do gorącej Hiszpanii, postanowiłam nieco zmodyfikować popularny omlet.

Mini pieczone Tortillas Españolas z batatów
Składniki na trzy porcje:
3 bataty średniej wielkości
1 cebula
6 jajek
Olej kokosowy
Sól (najlepiej himalajska lub morska)


Bataty umyj, obierz i pokrój w małe paski o średniej grubości. Cebulę pokrój w kostkę. Przerzuć warzywa na blaszkę nasmarowaną olejem kokosowym, posyp solą i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach, kontrolując zarumienienie ziemniaków ( nie mogą być zbyt przypieczone). W tym czasie rozbełtaj jajka i dodaj do nich upieczone bataty z cebulką. Teraz decyzja należy do Ciebie. Jeżeli chcesz, przelej masę do natłuszczonej formy lub małych foremek na babeczki. W przypadku dużej tortilli, piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Małe babeczki śniadaniowe zapiekaj przez 10 minut, również w 180 stopniach. Gotowy wypiek skonsumuj, póki ciepły J
MAKRO NA PORCJĘ
Kcal
B
T
W
283
16
10
32

P.S.
Drodzy rodowici i mentalni Hiszpanie!
Z góry chciałabym szczerze preprosić za sposób krojenia batatów :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego