Podróże małe i duże… Hiszpańska tortilla z batatów
Ojalá viviera en un mundo de tortillas
para ser el punto de sal
que tanto
cuesta acertar.
Danie
hiszpańskiej kuchni bardzo przypadło mi do gustu w wersji oryginalnej, jednak
iberyjskie przysmaki obfitują w dużą ilość tłuszczu i cukru. Aby powrócić
wspomnieniami do gorącej Hiszpanii, postanowiłam nieco zmodyfikować popularny
omlet.
Mini pieczone Tortillas
Españolas z batatów
Składniki na trzy porcje:
3 bataty
średniej wielkości
1 cebula
6 jajek
Olej kokosowy
Sól (najlepiej
himalajska lub morska)
Bataty umyj,
obierz i pokrój w małe paski o średniej grubości. Cebulę pokrój w kostkę.
Przerzuć warzywa na blaszkę nasmarowaną olejem kokosowym, posyp solą i piecz w
piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach, kontrolując zarumienienie ziemniaków
( nie mogą być zbyt przypieczone). W tym czasie rozbełtaj jajka i dodaj do nich
upieczone bataty z cebulką. Teraz decyzja należy do Ciebie. Jeżeli chcesz,
przelej masę do natłuszczonej formy lub małych foremek na babeczki. W przypadku
dużej tortilli, piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Małe babeczki śniadaniowe
zapiekaj przez 10 minut, również w 180 stopniach. Gotowy wypiek skonsumuj, póki
ciepły J
P.S.
Drodzy rodowici i mentalni Hiszpanie!
Z góry chciałabym szczerze preprosić za sposób krojenia batatów :)
MAKRO NA PORCJĘ
Kcal
|
B
|
T
|
W
|
283
|
16
|
10
|
32
|
Drodzy rodowici i mentalni Hiszpanie!
Z góry chciałabym szczerze preprosić za sposób krojenia batatów :)
Komentarze
Prześlij komentarz