Nic nie może się zmarnować...


Czyli pyszne kruche ciasteczka z samych żółtek :)
Po więcej informacji dotyczących motywu, dla którego postanowiłam wykombinować coś z niczego, odsyłam tutaj.
Zasadniczo, baza przepisu jest dowolna. Wykorzystaj to, co masz w domu: mąkę żytnią, pszenną, owsianą, ryżową, z dyni, lnianą, czy z pestek arbuza. Mile widziane są także płatki różnego pochodzenia. Teoretycznie, możesz to wszystko zmiksować ;).

KRUCHE CIASTECZKA MOCY
Składniki na 2 blaszki (około 30 ciastek)

  • 100g oleju kokosowego LUB 5 łyżek inuliny z cykorii
  • 400g dowolnej bazy na ciastka (najlepiej, aby była mieszanką płatków z mąkami) UWAGA, jeżeli wybierzesz opcję z olejem kokosowym, należy przygotować 500g.
  • 170g erytolu/ 150g ksylitolu lub innego słodzidła
  • 5 żółtek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatek smakowy, np. Suszone owoce, orzechy, pestki dyni/ słonecznika, nasiona (opcjonalnie)

Jeżeli wybierasz opcję z inuliną, połącz wszystkie suche składniki, następnie zagnieć ciasto, dodając żółtka. Odłóż na pół godziny do lodówki. Opcja z olejem kokosowym: połącz wszystkie suche składniki, dodaj żółtka, na samym końcu olej, ciągle zagniatając. Przełóż masę do lodówki na pół godziny. Przejdź do rozwałkowania ciasta, powinno mieć grubość około 0,5 cm. Gotowe ciasto podziel nożem na równe, mniejsze części, bądź wykrawaj dowolne wzory. Zasadniczo, Twoje ciastka mogą przybrać każdy kształt, to od Ciebie zależy jak będą wyglądać. Uformowane wypieki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, wstaw do piekarnika. Piecz w 180° przez 20 minut. Następnie wyłóż je do wystygnięcia. Smacznego!

MAKRO NA PORCJĘ (3 ciasteczka)

Kcal
B
T
W
189
15
9
27


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego