Krakersowe pieczywo z samych ziaren

Krzywa wieża w... KUCHNI
Zwana inaczej przeuroczym stosikiem krakerso- chlebków wypełnionych po brzegi ziarnami, tworzących artystyczną kompozycję o charakterystyce nieładu :) 
Mam dziwną przypadłość- uwielbiam wszystko, co twarde, chrupiące i suche, ALE ograniczam maksymalnie węglowodany, więc wszelkie chleby, bułki, krakersy, paluszki nie wchodzą w rachubę.
I co tu teraz zrobić??
A no może po prostu wymyślić coś własnego ;)

KRAKERSOWE PLACKO- CHLEBKI FULL WYPAS ZIARNO
Składniki:

  • (tylko) 150g mąki żytniej pełnoiarnistej typ 2000
  • (aż) 200g nasion słonecznika
  • 50g siemienia lnianego
  • 80g sezamu nieprażonego
  • sól do smaku
  • (opcjonalnie) 3 łyżki inuliny z cykorii- dodałam, żeby było bardziej fit ;)
  • 3 łyżki otrębów (u mnie pszenne)
  • pół litra ciepłej wody
  • opakowanie drożdży suszonych (wersja dla leniwych* :D) lub 3 łyżki zakwasu
OPCJA Z ZAKWASEM
Wszystkie suche składniki, oprócz zakwasu zmieszaj ze sobą w misce, zalej ciepłą wodą, przykryj miskę ściereczką i odstaw do delikatnego podkwaszenia na około pół godziny. Po tym czasie dodaj do masy zakwas i mieszaj (zagniatać się tego raczej nie da) ręką (niestety...) około 15 minut. Zostaw w przykrytej misce, w ciepłym miejscu na godzinę, aby zakwas popracował. Następnie rozłóż masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz placek w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone chlebki przełam lub pokrój na mniejsze kawałki, zostaw sobie kilka do zjedzenia, a resztę włóż do zamrażarki, żeby nie straciły chrupkości. W razie potrzeby (lub pustej lodówki) będziesz mieć pod ręką idealną przekąskę. Smacznego :)

*OPCJA DLA LENIÓW PATENTOWANYCH (CZYLI MNIE)
Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże chociaż trochę za Ciebie popracowały. Wyłóż dużą blaszkę papierem do mieczenia. Gotową masę rozłóż równomiernie na niej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego