Gdy nie masz czasu, ani chęci...
aby stanąć w kuchni i przyrządzić
coś smacznego… ugotuj zupę owocową! Zupa krem z owoców jest jednym z najbardziej uniwersalnych dań, jakie znam. Masz
możliwość stworzyć ją z praktycznie każdych owoców, jakie masz akurat pod ręką.
Możesz ją podać na ciepło lub na zimno. W tym przypadku, ogranicza Cię jedynie
Twoja wyobraźnia ;)
PROSTA ZUPA- KREM Z OWOCÓW
Składniki na dwie porcje:
- Puszka mleczka kokosowego lub duże opakowanie jogurtu naturalnego/kefiru
- 400 g dowolnych owoców*
- Dowolne przyprawy (np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, anyż)
- 2 łyżki dowolnej substancji słodzącej
Owoce wrzuć do garnka i podgrzej,
aż wypuszczą sok. Dodaj do nich słodzik, przyprawy. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Do naczynia blendera (kielichowego lub ręcznego) wlej całą zawartość mleczka
kokosowego lub jogurtu. Zdejmij z ognia owoce. Odczekaj, aż trochę się
schłodzą, dodaj je do mleczka lub jogurtu i zblenduj na gładką masę.
*W przypadku jabłek, gruszek lub
rabarbaru należy je wcześniej wstępnie ugotować (najlepiej na parze) aż
zmiękną. W tym przypadku nie ma potrzeby
ponownego podgrzewania owoców, wystarczy je przyprawić i od razu wrzucić do
blendera.
ALTERNATYWA 2
Możesz dodać do swojej zupy
płatki owsiane lub inne, aby stworzyć idealny posiłek śniadaniowy. Do gotowej
zupki dodaj pół szklanki płatków i wlej szklankę wody. Całość gotuj aż do
zmięknięcia płatków. Smacznego J
MAKRO NA PORCJĘ
(MLECZKO KOKOS.+ JABŁKO)
Kcal
|
B
|
T
|
W
|
330
|
6
|
9
|
26
|
Komentarze
Prześlij komentarz