Ciasto z dyni w DYNI

Jak co pół roku, ostatnio spisałam na straty cały mój blaszany asortyment, a nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo zachciało mi się ciasta! Wtem, zobaczyłam samotnie stojącą w kącie, niewielką DYNIĘ.
I się zaczęło...

CIASTO Z DYNI W DYNI
Składniki na jedną dynię ;)

  • jedna, średniej wielkości dynia o obwodzie około 40 cm
  • 4 jajka
  • szklanka mąki jaglanej
  • opakowanie małego jogurtu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do piczenia
  • łyżka (tak!) cynamonu
  • (opcjonalnie) pół szklanki dowolnych dodatków:orzechów, owoców suszonych...
  • 3/4 szklanki dowolnego słodzika (może być miód)
Najpierw rozpraw się z dynią. Wykonaj średniej wielkości otwór na górze, wydrąż dokładnie cały środek. Równie dokładnie oddziel miąższ od pestek i zblenduj go z jogurtem naturalnym oraz cynamonem na jednolitą masę. 
Ubij białka na sztywno i dodawaj pomału, kolejno żółtka, sodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia.
Masę dyniową połącz delikatnie szpatułką. Na sam koniec dodaj dowolny dodatek.
Ciasto przelej do dyniowej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około godzinę i 20 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw do przestygnięcia, gdyż skórka dyniowa będzie bardzo gorąca.
Twój wypiek będzie doskonale pasować do serka lub nutelli fasolowej.
Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego