Ciasto z dyni w DYNI
Jak co pół roku, ostatnio spisałam na straty cały mój blaszany asortyment, a nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo zachciało mi się ciasta! Wtem, zobaczyłam samotnie stojącą w kącie, niewielką DYNIĘ.
I się zaczęło...
CIASTO Z DYNI W DYNI
Składniki na jedną dynię ;)
- jedna, średniej wielkości dynia o obwodzie około 40 cm
- 4 jajka
- szklanka mąki jaglanej
- opakowanie małego jogurtu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do piczenia
- łyżka (tak!) cynamonu
- (opcjonalnie) pół szklanki dowolnych dodatków:orzechów, owoców suszonych...
- 3/4 szklanki dowolnego słodzika (może być miód)
Najpierw rozpraw się z dynią. Wykonaj średniej wielkości otwór na górze, wydrąż dokładnie cały środek. Równie dokładnie oddziel miąższ od pestek i zblenduj go z jogurtem naturalnym oraz cynamonem na jednolitą masę.
Ubij białka na sztywno i dodawaj pomału, kolejno żółtka, sodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia.
Masę dyniową połącz delikatnie szpatułką. Na sam koniec dodaj dowolny dodatek.
Ciasto przelej do dyniowej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około godzinę i 20 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw do przestygnięcia, gdyż skórka dyniowa będzie bardzo gorąca.
Twój wypiek będzie doskonale pasować do serka lub nutelli fasolowej.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz