Amore sos de pomidore

Nie istniałaby bez niego praktycznie żadna kuchnia. ŻADNA. A jakby nie istniała kuchnia, nie istniałabym i ja ;)
Sezon szalonych weków w pełni, więc nie będę gorsza od innych. A co mi tam. Przynajmniej zimą nie będę głodować :D

UNIWERSALNY SOS POMIDOROWY
(widziany praktycznie wszędzie, więc teoretycznie nic nowego...)
Składniki na caaałą zimę:

  • 6 kg pomidorów
  • 8 cebul (bez znaczenia jakiej karnacji)
  • 6/7 ząbków czosnku
  • pół szklanki słodzidła 
  • sól, bazylia i oregano do smaku
  • Olej kokosowy do smażenia
Zacznij tradycyjnie od wycięcia gniazd i sparzenia pomidorów, które następnie musisz obrać ze skórki oraz pokroić na mniejsze kawałki. Wrzuć do ogromnego gara (lub dwóch*) i zacznij gotować. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij i wrzuć do garnka (lub garnków), niech się gotuje ;) Po czasie, kiedy pomidory wypuszczą całkowicie sok, dodaj posiekany czosnek oraz słodzik. Swój sos gotuj, aż się w pełni zredukuje, wówczas dosmacz według własnego gustu. Gotowe pomidorki zblenduj na gładką masę i jeszcze raz je podgrzej, w celu dokładniejszego zredukowania. Od razu po wyłączeniu sosu, przelej go do umytych, najlepiej wyparzonych słoiczków i pasteryzuj około 15 minut ( wstaw słoiczki do garnka z wrzątkiem tak, aby się nie dotykały, przykryj pokrywką i odpal gaz (lub kuchenką indukcyjną :D ) Przechowuj w chłodnawym miejscu, najlepiej w jakiejś piwniczce. Smacznego ;)

* Niby to oczywiste, ale jeżeli swój sosik gotujesz w dwóch garnkach, wszystkie dodatki smakowe rozłóż proporcjonalnie ;)

Róbmy przetwory! Edycja 3.
Mój przepis bierze udział w kulinarnej akcji "Róbmy przetwory! Edycja 3"

Komentarze

  1. Skuszę się w tym roku do przygotowania własnego sosu pomidorowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pożałujesz swojej decyzji, gwarantuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego