Alternatywne Ptasie Mleczko

Na przedstawione rozwiązanie wpadłam pod wpływem impulsu zwanego napad na słodycze. Nie byłabym sobą, gdybym poszła na łatwiznę i udała się do sklepu po znane mięciutkie pianki w czekoladzie. :) Jako, że zdania na temat żelatyny wieprzowej, jak i samego spożywania mięsa są podzielone, wstawię dwa sposoby na ich przyrządzenie.

FIT (NIE) VEGE PIANKA A'LA PTASIE MLECZKO
Składniki na 20 pianek:
  • 2 łyżki żelatyny wieprzowej lub agar-agar*
  • 3 łyżki dowolnego słodzidła w formie sypkiej
  • 100 ml zimnej wody
  • 100 ml wody lub mleka**
  • Dodatek smakowy (w przypadku mleka może być łyżka rozpuszczalnej kawy, ekstraktu waniliowego lub kakao/ karobu)


Składniki należy w tym przypadku dokładnie odmierzyć. Pierwszą czynnością, jaką musisz wykonać jest wsypanie do większej miski substancji żelującej, zalanie jej zimną wodą i odstawienie do lodówki do spęcznienia. Przygotuj rondelek. W rondelku wymieszaj pozostały płyn ze słodzikiem i dodatkiem smakowym (musisz to zrobić teraz, aby dokładnie się połączył z resztą), zagotuj. Wyjmij z lodówki miskę z żelatyną, rozmiksuj ją trochę, po czym małymi porcjami wlej jeszcze wrzący słodki płyn. Ubijaj masę na wysokich obrotach do momentu, aż po zamoczeniu w niej palca, nie będzie z niego ściekać. Gotową piankę wylej do przygotowanej wcześniej  formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Wstaw do lodówki (masa nie powinna już być w tym momencie ciepła). Kiedy stężeje, możesz ją pokroić na mniejsze części  i oblać je roztopioną czekoladą tak, aby przypominały znane Ci słodkości ;)




*Aby ułatwić sobie zadanie, możesz po prostu dodać smakową galaretkę bez cukru, tym samym  nie będzie potrzeby dodawania żadnej innej substancji smakowej + Dodając żelatynę masz większą pewność, że pianka Ci się uda. Z agarem nie zawsze może wyjść.
** Wodę najlepiej dodać w przypadku pianek owocowych, powstałych z gotowej galaretki smakowej. Mleko (bez znaczenia jakie) nadaje się idealnie do mniej orzeźwiających smaków.


W PRZYPADKU TEGO PRZEPISU WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEST PRAKTYCZNIE ZNIKOMA :)

PRO TIP!
Ubijanie Twojej pianki może zająć NAWET 20 minut. Żeby skrócić znacznie czas bezczynnego stania z mikserem, chwyć go odwrotnie i ubijaj pod kątem. Ta czynność lepiej napowietrza masę, staje się bardziej puszysta. Taka umiejętność przydaje się szczególnie podczas robienia masy na biszkopt. Jeśli masz do tego jakieś pytania, skontaktuj się ze mną ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Fit proteinowy wypasiony jabłecznik

Fit ciacha low carb z patelni

Fit szarlotka na biszkopcie z siemienia lnianego